Friday, February 13

anti valentine .


heeyoo, people . to my muslim friends, assalamualaikum .


hari ni aku tak de la nk bagi ceramah , cuma sekadar ingatkan sahabat aku kat luar tu . hoho, selamat untuk tidak menyambut valentine ! yes, bagi anda yang mengaku ISLAM, tak pyh la menggedik nak celebrate " hari kekasih " konon . if nak tunjuk kasih syg korang tu, tak payah la pilih hari . setiap hari sayang, dan berterusan sayang, kan kan ? dengarla kata² pujangga cinta ini ! haha xD

wait ! apa pendapat korang kan, bila ada org kata mcm ni , " pegang tangan tak pe. tak sentuh mana² part lain pun.. " ek ele , bukan nak meraban la tpi itu bukan ke cara barat jugak ? ada je cara mereka yang nak jatuhkan kita ISLAM. ahh. pelik betul manusia ni. nak cakap cetek agama, al-Quran da khatam (kot), nak cakap bengap, masuk universiti da. nak cakap akal pendek, da dewasa. respond(s) pleasee ?

TIGA FAKTA MENGENAI HARI VALENTINE adapted from yg asli dr para ulama .

  1. Pertama, Hari Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.
  2. Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai upacara keagamaan.
  3. Pendapat ketiga mengatakan Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.

so, saudara ku ! don't drag us to hell too as u guys nak buat dosa. tanggung sendiri la. aku dah jln kan responsibility aku sbg seorang ISLAM. amar maaruf nahi mungkar . enough.

p/s ; kepada manusia yg dimaksudkan, maaf eyh ? tau, bila post benda ni, korang marah. nak marah, sukahati berdansa ah. then, bebel la puas hati. faham ?


wasalam !!

xoxo,
adiba .



2 comments:

BALLQISZBELLE said...

amboi, agresif nye ustazah deeb..
ahahaaa..pape pon kau menyokong post kau ni~

Ariff Dean said...

betul2~~~