Saturday, April 11

; Typical Malay , please la..





Gambar tiada kena mengena.

Salam readers,

For God sake, please la okey? Mind your own family business, instead of others. I know, I am being so sarcastic in this entry, who gives a s**t about that? You just have no idea about what happened. No wonder, most Malay still in their P. Ramlee nostalgia where everything is still black and white. But, wake up! We are in 2009, zaman dah maju la pakcik! I acknowledged who I am. I am 18 and don't tell me I don't know how to differentiate between good and bad. My parents taught me so well. I am glad. Anak pakcik?

The story begin...
So we went to Pasar Malam, of course, pergi Pasar Malam beli makanan semua. Bukan menggatal dengan Abang Popcorn, kan? As usual, Cik Zah and Kak Sue were asking for help, to buy them food too. Jadi, 7 perut di rumah saya + 5 perut di rumah sebelah = berapakah ? So, with my hand full with the plastic bags and all, we all went back home. It was 9 pm. Exhausted and hungry. Dahlah, kat pasar malam tu, ramai Indon, panas. Disebabkan ayah nak makan Yong Tau Foo. Aku turutkan saja.

Oh, ramainya pakcik-pakcik yang baru pulang dari surau. I was kinda ashamed because it has been a long time since I did not jemaah. But, it was glad to see there were a lot of people went to surau. Lift was opened, I entered. All of sudden, there were voices behind me.

"Orang Melayu ni kan, tak pernah puas kan? Dah nak tidur pun nak makan lagi. Hiashh. Bukan sikit, banyak betul. Tak habis membazir. Betul tak?" kata pakcik yang baru balik surau.

Aku tergamam. Diam. Dalam hati, "Gila typical nak m****s!"

I was not turning back, though I felt to smacked all the food to that typical pakcik. Lucky him, I do not know, who was the one talking behind my back. If not, for sure I hate him forever.

Pakcik, saya gembira tengok pakcik baru balik surau. Jemaah dan berlindung kepada Yang Esa. Elok dah. Tapi, sayang Cik Timah Lawa, pahala kaki ke surau tak terbit tatkala, pakcik mengguriskan hati seorang anak yang mahu membeli makanan untuk keluarganya. Dan jirannya. Ikut kan hati yang membara ni, "Pakcik, saya makan ni ada guna duit pakcik ke? Tolong la pakcik ye, kenapa pakcik tak tegur budak perempuan sebelah saya pakai short? Kata amar maaruf, nahi mungkar? Maaf la pakcik ye. Bukan saya tak hormat pakcik, tapi, pakcik yang patut set mind pakcik. I know my limits. My mum is a ustazah, and I need to maintain my mum's pride."

Reached my floor, got to Cik Zah and Kak Sue's house to deliver those food. Then sampai rumah. I told my mum and dad everything. Then, Ibu said, "Kenapa kau tak sound je pakcik tu? Elok buat pahala jadi habuk." I was like huh? "Ibu, Diba tak nak la orang kata anak ustazah, tapi... " Then, Ayah cut the line, "Haish, ada orang lagi macam ni? Makan pun susah". Atiqa pula, "Gila f**k ah!" Eh? Aku yang kene, dia melebih plak!

Kalau la, aku pusing belakang. Kalau... Mesti tak selamat hidup pakcik tu, as well as myself. Banyak je carutan yang keluar. But, maybe Allah has His own plan. Nevertheless, lesson learned.

Typical Malay? Explanation?
Senang, watch Keliwon. Thursday 9.30 pm TV3.


I am making sense to stop being angry.


Illusi palsu ; Deeb .


4 comments:

ballqiszbelle said...

deeb, 110% agree with you!!

mmg kite Melayu jugak tp kite Melayu yg gila ade openminded, bukan mcm pakcik2 tu..nnt kang kalau kutuk melayu ade je kata, kau pon melayu gak..masalahnye kami xsama macam mereka...

satu lagi,
aku kalau surrounding Melayu macam kat U tu, aku macam xselesa laa..tp kalau Melayu tu openminded takpe, then i prefer surrounding mcm kat overseas la..kau??

(tetiba pnjg plak comments!)

*adibalala; said...

remember what Miss Haniza said?
haha.

aku tatau la.
Malays, wake up!

BANGKIT.

zOuL_eMy said...

kena tukar nama bangsa..~Mekar..huhu

kalo ako jadi ko,ako sembur je kuah young tau fu kat dy...

ako rase la kan..pakcik tu sebenarnya dy nak sket barang makan tu...haha

sabar ye deeb..
melayu kat overseas???
capetown byk melayu..huhu

*adibalala; said...

*Zoul.
Aku pun tak fhm kenapa la.
Aku Melayu gak.
Tapi, no offence la.
Some are just TYPICAL.